Alarm bij boekhouding OCMW

Sinds begin dit jaar is het OCMW van Sint-Katelijne-Waver als proefkonijn in het nieuw boekhoudkundig systeem, dat door Cipal voor steden, gemeenten en OCMW’s  is opgezet, ingestapt. Na zes maanden zit men echter met de handen in het haar. Het systeem blijkt voor de gemeente wel te werken maar niet voor het OCMW.
Zo zijn er problemen bij het inboeken van facturen die momenteel niet opgelost geraken. Voor de rekening courant staat alles geblokkeerd op datum van 2 januari. Sinds februari is er geen enkele factuur meer ingevoerd.
Daarnaast zijn er nog twee grote problemen:  de loonkoppeling werkt niet waardoor er heel wat fout gelopen is en het programma van de domiciliëring van de bewoners van de serviceflats werkt ook niet. Er had al een pak geld van Dexia moeten binnen komen maar het geld dat nodig is komt niet op de rekening. De boekhouding van het OCMW slaat dan ook alarm. Er kan geen deftige boekhouding meer gevoerd worden met dit nieuwe systeem. Bij het softwarebedrijf Cipal uit Geel, dat instaat voor de begeleiding van dit pakket, is er slechts één persoon die zich bezig houdt met deze materie. En die is nauwelijks bereikbaar. Van de 22 mails die het OCMW gestuurd heeft werden er maar 2 beantwoord. Ook het OCMW van Grobbendonk dat mee in het proefproject gestapt is, staat al één jaar achter met zijn boekhouding. Als dit zo verder gaat kan er op het einde van het jaar geen rekening worden voorgelegd.
Er zijn twee opties : ofwel een snelle correctie en een betere begeleiding van de software ofwel terug overstappen naar het oude boekhoudsysteem. Eén ding is zeker, er zal een klacht vertrekken naar het kabinet van de bevoegde minister Geert Bourgeois.  Deze manier van werken kan echt niet verder. Blijkbaar heeft men het boekhoudkundig pakket bij Cipal sterk onderschat en verwaarloosd en zijn de OCMW’s die (te) vroeg in het proefproject stapten daar nu de dupe van.  

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...