Bewonersvergadering Hogevelden op 5 september

Negen maanden nadat de bewoners van de sociale woningen in de Hogevelden een brief in hun bus kregen waarin grote renovatiewerken en een meer dan waarschijnlijk afscheid van hun huis werd aangekondigd, gaat de directie van de Duffelse Volkswoningen eindelijk uitleg verschaffen.
Op 5 september om 19u zijn alle bewoners uitgenodigd in het gemeentehuis waar de architect en een aannemer uitleg over de werken zullen geven.  Wij vrezen echter dat men de verkeerde mensen heeft uitgenodigd want eigenlijk gaan de huidige bewoners weinig hebben aan die uitleg. Het merendeel zal immers uit de wijk moeten vertrekken wegens geen woning op maat ( twee personen die nu in huizen met twee en drie slaapkamers wonen). Nochtans had men er vanuit de gemeenteraad op aangedrongen dat de Duffelse Volkswoningen er alles aan zou doen om de huidige, veelal oudere bewoners, in hun wijk te laten wonen.  Tot op heden is er echter niemand die de zekerheid heeft gekregen dat ze in hun woning of in de wijk mogen blijven wonen. Het enige dat er beweegt zijn een allochtoon gezin dat binnen de wijk al een grotere woning is toegezegd en een ander allochtoon gezin van buiten de wijk dat ook al een woning beloofd is.
In de buurt gaan geruchten dat door de nog grotere renovatiewerken aan de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen, waar er 55 woningen zullen verdwijnen, er daar ook een hele verhuiscarrousel op gang komt. Een deel zou naar het Oud Oefenplein aan de Eikestraat in Mechelen verhuisd worden en de overschot zou naar de Hogevelden komen. Indien dit scenario klopt dan vinden wij dit een stap te ver. Vreemd is ook dat de Duffelse Volkswoningen nu zelfs woningen in Mechelen aanbiedt als alternatief voor onze mensen.   Onze eigen mensen moeten niet uit hun woning gezet worden voor de Mechelaars.
Momenteel staan er in de Hogevelden van de 85 nog te renoveren woningen al 19 woningen leeg. Een deel van de jongere gezinnen hebben hun biezen gepakt naar de nieuwe sociale woningen achter de Pollepel in Duffel en die blijken daar zeer tevreden over te zijn. Indien men het merendeel van de bewoners van de 65 nog resterende woningen dan ook nog wil wegkrijgen, dan begrijpt Vlaams Belang niet dat er een vergadering voor deze mensen wordt belegd met uitleg over de komende werken. In september zou men starten met werken aan de ramen en deuren en in maart volgend jaar zou de binnenrenovatie gebeuren met nieuwe vloeren, keuken, kamers enz. De directie zou beter meedelen hoeveel van de bewoners er na de renovatiewerken nog in hun wijk kunnen blijven en dat weet ze nu al perfect. Dat kan ze vandaag al meedelen maar er heerst stilzwijgen. De bewoners hun eerste zorg is zekerheid over hun woonst. Niet dat er schitterende werken zullen gebeuren om daarna te moeten vaststellen dat men naar een andere gemeente moet verhuizen (als voorlopige tussenstop) om daarna nog eens naar een andere gemeente te verhuizen waar men over kleinere aangepaste woningen beschikt. Indien de Duffelse Volkswoningen vaststelt dat er maar bv. 20 koppels in aanmerking komen om in de Hogevelden te blijven wonen, dan ware het eerlijker geweest om enkel die 20 koppels uit te nodigen op het gemeentehuis. Nu heel die wijk een rad voor de ogen draaien en deze mensen in onduidelijkheid laten over hun toekomst vindt Vlaams Belang niet kunnen.  (zie ook onze vorige stukken over de Hogevelden)
Ondertussen klagen de huidige bewoners ook over de verdere verloedering van de wijk. Zo was de parking in de Lijsterstraat vroeger altijd proper onderhouden en nu staat die vol onkruid. Nu de gemeente geen pesticiden meer gebruikt vinden we in Sint-Katelijne-Waver wel meer voet- en fiestpaden waar het onkruid welig tiert. Ook daar moet inderdaad werk van gemaakt worden, willen we een propere gemeente blijven.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...