Buurtcomité tegen glastuinbouwzones

U kon er tijdens de jaarmarkt in Onze-Lieve-Vrouw Waver en Sint-Katelijne-Waver niet naast kijken. Telkens stond er een kraam van het buurtcomité tegen glastuinbouwzones met affiches als  “Stop de Waanzin” waarin de mogelijke komst van zo’n 539ha glastuinbouwzones, voornamelijk rond Hagelstein en de Slameuterstraat in Putte, wordt aangeklaagd.  Donderdag 22 september hield het buurtcomité  een tweede informatievergadering waarop zo’n  150 bewoners  afkwamen. Het comité berekende dat via allerhande studiebureaus en subsidies het Vlaams gewest al meer dan 2 miljoen euro in dit project investeerde.  Zij vragen om dit geldverslindend project te stoppen :


– door deze plannen ondervinden de bewoners heel wat maatschappelijke druk doordat ze niet meer zeker zijn van het behoud van hun woning.


– er is al genoeg overproductie van o.a. tomaten die nu moeten vernietigd worden. Mega serres zijn dan ook onverantwoord.


– Daarnaast is er ook nog het feit dat deze serres verwarmd moeten worden en dat daarvoor gasmotoren ( of WKK’s genoemd) worden gebruikt. Naast de warmte produceren zij elektriciteit waarvoor de tuinboer groene stroomcertificaten krijgt (net zoals bij zonnepanelen). De burger krijgt later wel de rekening van Electrabel gepresenteerd  met 10% verhoging. Bijkomend produceren WKK’s ook CO2 wat ongunstig is voor het broeikaseffect.


De CD&V  Sint-Katelijne-Waver heeft zich uiteindelijk als LAATSTE partij aangesloten bij het standpunt van de oppositiepartijen: neen tegen de glastuinbouwzones. Het antwoord van CD&V minister-president Kris Peeters waar deze vraagt om een sereen debat, wekt de nodige argwaan. Het comité vermoedt dat CD&V de boel probeert te sussen tot na de gemeenteraadsverkiezingen en dan zijn plannen zal doorzetten. Dit werd in het verleden ook al toegepast bij de industrieplannen van veiling Zuid waar nu dit jaar dertig gezinnen zullen moeten verhuizen. Een ander voorbeeld zijn de bouwplannen (400 woningen) in  Maenhoevenvelden, waar het gemeentebestuur voor de verkiezingen van 2006 dit dossier op een laag pitje zette om vervolgens in 2010 dit plan door te duwen. Sommige mensen uit de zaal vroegen dan ook om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen dit CD&V – NVA bestuur af te straffen.
Vlaams Belang stelde reeds in het begin van dit jaar dat de megaserres niet te verenigen zijn met het landelijke karakter dat wij in onze gemeente nastreven. Bovendien vinden wij dat in een echte democratie het bestuur rekening moet houden met de mening van haar inwoners. Zolang er geen draagvlak is voor deze megaserres, moet het bestuur alle mogelijke wettelijke middelen inzetten om Kris Peeters van deze plannen te weerhouden. (zie ook onze vorige artikels rond dit thema, dossier Glastuinbouwzones)     

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...