Discussie over jaarmarkt geopend

Tradities zijn er om gerespecteerd te worden. Als het tijdens Waver-jaarmarkt goed weer is, dan is het slecht weer op Katelijne-jaarmarkt. Dat kwam alvast uit.

Traditioneel valt Waver-jaarmarkt op een zaterdag en Katelijne-jaarmarkt op een maandag. Het nieuwe bestuur wil daarvan af en hield daarom vandaag een enquête onder de deelnemers om te polsen of zij de jaarmarkt in Katelijne op zaterdagnamiddag of maandag wilden. De marktkramers die wij hoorden wilden resoluut op maandag blijven komen. Zij zien het niet zitten om na hun wekelijkse zaterdagvoormiddagmarkt nog naar Katelijne af te zakken.
Dit jaar was er alleszins weinig zon, sfeer, animo, aanbod en publiek. De redenen zijn divers. Om te beginnen was het weer minder gunstig dan in Waver. Sommigen beweerden dat er te weinig ruchtbaarheid zou gegeven zijn onder de marktkramers want Katelijne zou zelfs niet op de jaarmarktenkalender staan en het evenement stond ook niet op de UIT-in Vlaanderen webstek. Sommige scholen gaven ook geen dag vrijaf. Ook het verenigingsleven kwam te weinig of zelfs niet aan bod. Vlaams Belang had eerder dit jaar al het voorstel gedaan om meer de lokale verenigingen te betrekken bij dit gebeuren en de jaarmarkt desnoods open te trekken naar een feest- of cultuurmarkt met meer animatie. Er was zelfs geen muziekvereniging of muziekoptreden te bespeuren en dat in een gemeente die rijk is aan verenigingen. Tijd dus om er eens echt werk van te maken !
Een marktkramer uit Waasmunster gaf het voorbeeld van een jaarmarkt die men verplaatst heeft en die sindsdien geen volk meer lokt. Vlaams Belang blijft alleszins voorstander van de maandag. De mensen van het centrum hebben zo hun verlengd weekend en de horeca blijft die (extra) dag gouden zaken doen. Mensen nemen maar al te graag een dagje extra verlof voor de jaarmarkt die een ideale gelegenheid is om eens te gaan eten, drinken en een klapke te doen met vrienden, buren en passanten. Deze traditie moet dus blijven, maar er dient wel naar vernieuwing gestreefd te worden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...