Gemeente trekt subsidie ACW in


Vorige maandag wilde het gemeentebestuur op de raad een voorstel tot toekenning van 3.500 eur ontwikkelingshulp voorleggen om een project van Wereldsolidariteit in de Filipijnen te steunen. Dit project kost zo’n 25.000 eur waarvan al 4/5de werd gesubsidieerd met geld van federale Ontwikkelingssamenwerking. Nu vroeg Wereldsolidariteit, dat een organisatie is van het ACW, de christelijke arbeidersbeweging, aan de gemeente Sint-Katelijne-Waver om de overige 5.000 eur bij te passen. Het GROS (Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking) gaf zijn fiat voor 3.500 eur.


Het Vlaams Belang vond dit voorstel nogal grof. Komen bedelen voor enkele duizenden euro’s ontwikkelingshulp terwijl net op dat moment bekend raakte dat het ACW tussen 2003 en 2011 tientallen miljoenen verdiende aan de Arco-aandelen en nu ook nog eens tientallen miljoenen ging verdienen aan 300.000 winstbewijzen op Belfiusaandelen. En dit terwijl de overheid(lees u en ik) ondertussen moet opdraaien voor de redding van Arco en Dexia. Ons parlementslid Hagen Goyvaerts gaf vorige week hierover een perscommuniqué. Blijkbaar begint het een gewoonte te worden dat de lusten voor de ondernemingen zijn en de lasten voor de gemeenschap. 


Het ACW zou beter zelf zijn goed gevulde kas aanspreken als het aan ontwikkelingshulp wil doen in plaats van al de kosten af te wimpelen op de gemeenschap. Het geld voor ontwikkelingshulp kan dan beter gebruikt worden voor organisaties die minder goed bij kas zitten dan het rijke ACW. 


Gelukkig zag het gemeentebestuur dit ook zo en trok het op het laatste moment zijn goedkeuring in voor deze subsidie. Blijft voor ons de vraag waarom het GROS dit dossier vooraf goedkeurde.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...