Inwoners Lange Zandstraat kiezen nieuwe weg

Donderdag 13 oktober vond de tweede hoorzitting plaats voor de bewoners van de Lange Zandstraat. Een eerste hoorzitting was op een fiasco uitgedraaid met veel protest omdat het bestuur zijn plan (straatbreedte 17,7m met onteigeningen) wou doorduwen. Het Vlaams Belang stelde voor aan burgemeester Vercammen om met verschillende scenario’s te werken waaruit de bewoners konden kiezen.
Het gemeentebestuur legde deze keer dan ook 5 scenario’s voor in verband met de nieuwe indeling van de ganse straat en daaruit werd scenario 2 gekozen.
In dat plan varieert de totale breedte van de weg van 16 tot 16,6 meter. Deze breedte was ook nodig omdat De Lijn in de toekomst voor een busverbinding door deze straat zal zorgen. Het totaalbeeld van de straat wordt dan als volgt : de rijweg zal bestaan uit 2 x 2,7 meter en daar waar het kan 2 x 3 meter, een gootsteen van 30 cm, een boordsteen van 20 cm, telkens langs beide uiteinden een tussenstrook van 0,5 m met beplanting om het fietspad te beschermen, en een fietspad van 1,5m. Dan blijft er langs elke kant nog 2,7 meter over voor open grachten maar zoveel breedte heeft men gelukkig niet in gans die straat nodig.
Hiervoor zijn geen onteigeningen nodig en dat was een hele geruststelling voor de talrijk opgekomen bewoners. Toch blijven er nog heel wat vraagtekens over het nut en de grootte van deze grachten. Ook was er de vraag om een voetpad over de ganse Lange Zandstraat aan te leggen maar dat werd door Griet Fonteyne, mobiliteitsambtenaar van de gemeente die de presentatie van de scenario’s deed, genegeerd. De nieuwe weg die met een soort rubberasfalt zal worden aangelegd, zal bovendien voor minder gedaver en barsten moeten zorgen. Als het voorstel op de gemeenteraad wordt aangenomen, kunnen de werken volgend jaar aanvatten en deze zouden ongeveer een half jaar duren.
Een veel gehoorde klacht was de fel overdreven snelheid en dan zeker in de bocht van de Lange Zandstraat waar men maar 50 km per uur mag rijden. Dat werd ook door het Vlaams Belang al meermaals aangeklaagd (zie artikels over de Stationsstraat). Veel inwoners zijn er het over eens dat er in onze gemeente te weinig geflitst wordt. Als voorbeeld werd de dorpskern van Walem aangehaald waar iedereen die van de brug uit Rumst komt zich houdt aan de 50 km omdat de Mechelse politie daar in het begin alle dagen flitste en nu nog regelmatig acties houdt zodat de schrik erin zit. Waarom kan dat in Sint-Katelijne-Waver niet? 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...