Lagere personenbelasting wordt compensatie voor afvaltaks

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver gaat voorstellen om vanaf volgend jaar de personenbelasting met 0,1% te doen dalen en in 2017 nog eens. Daarmee zakt de personenbelasting van 7,5 naar 7,3 percent binnen twee jaar. Vlaams Belang toont zich tevreden met dit voorstel en dit om diverse redenen.

Na drie jaar van tal van belastingverhogingen krijgt de inwoner eindelijk iets terug, stelt Jos Moeyersons, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang.

Begin november brachten wij al op de gemeenteraad  dat in het budget van 2015 de burgers voor een serieuze surplus aan inkomsten hebben gezorgd van maar liefst 140.000 euro.  Daar zitten o.a. de meeropbrengsten in van de bouwbelasting, de grondconcessies, de verkoop van grafkelders, de trouwboekjes en de belastingen op afgifte van administratieve stukken in. Tellen we daar vervolgens nog bijkomende meevallers van de 40.000 euro extra van de buitenschoolse kinderopvang, de opbrengst van dividenden (60.000 euro) en de besparingen op personeelskosten bij (55.000 euro) bij dan komen we op een totaal van 250.000 euro extra winsten uit.

Niet toevallig ligt het voordeel bij elk gezin bij deze personenbelastingverlaging op zo’n 50 euro per jaar, stelt Jos Moeyersons. Intercommunale Ivarem zal ook met winstcijfers uitpakken maar zij en de gemeenten  willen niet tornen aan de in 2014 ingestelde afvaltaks van 54 euro per jaar per gezin. Vlaams Belang vroeg al in juni dit jaar om deze belasting af te bouwen en is dit de laatste maanden blijven herhalen.  Maar blijkbaar lag dit voor dit bestuur moeilijk omdat dit in heel wat gemeenten is afgesproken. Vandaar dat Sint-Katelijne-Waver ervoor gekozen heeft om dit bedrag te neutraliseren uit de overschotten van het budget. Wij zijn alvast blij dat de burger via een omweg, via deze verlaging van de personenbelasting, toch zijn geld voor die afvaltaks zal terugkrijgen, besluit Moeyersons. 

 

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...