Maenhoevevelden – Igemo 5 -0

We hoeven jullie het verkavelingsdossier van Maenhoevevelden niet meer voor te stellen. Sinds jaar en dag is Vlaams Belang tegen het volbouwen van dit watergevoelige gebied gelegen aan de Mechelsesteenweg tussen R6 en Dennestraat met meer dan 400 woningen in verschillende fasen.  Ook het plaatselijk comité Laat het Groen en enkele bewoners zijn het met de gang van zaken niet eens en hebben de laatste jaren diverse zaken aangespannen. Met succes.  

Tot twee keer toe werd de onteigeningsmachtiging van Igemo onderuit gehaald (eerst bij de vrederechter en daarna in beroep). De Raad van State vernietigde eerder al het RUP. Vervolgens werd de schorsingsprocedure voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen  voorlopig en daarna definitief gewonnen. In voetbaltermen betekent dit dus een droge 5-0 overwinning voor de actiecomités tegen Igemo. Normaal zou de tegenpartij dus de handdoek in de ring moeten gooien. 

Toch slaagt Igemo er in om telkens een wit konijn uit zijn hoed te toveren om de beslissingen van diverse rechtsorganen naast zich neer te leggen en gewoon verder te doen met zijn bouwplannen. En de gemeente loopt braaf mee aan het handje en zwaait met een schadeclaim van 8 miljoen euro indien deze plannen worden opgeblazen. Dat is het bedrag dat Igemo al spendeerde aan het opkopen van deze gronden en andere kosten. 

Vergeet niet dat eerst CD&V met N-VA dit dossier opgestart hebben in de vorige legislatuur en dat samen Anders en Groen dit project ook steunen. Zij zijn dus verantwoordelijk voor dit dure project terwijl Vlaams Belang van in het begin dit afraadde.

Tot slot moeten we ook nadenken over de druk die de komst van zovele woningen gaat zetten op o.a. mobiliteit op de drukke Mechelsesteenweg en de bezetting van onze scholen. Reeds nu moet ouders kamperen aan sommige scholen om hun kinderen in te schrijven. Nu reeds moeten ouders uitwijken naar andere gemeenten voor hun kinderen en dat gaat er met de komst van zo’n grote verkaveling niet op beteren. Is het dit wat we willen voor onze huidige inwoners?

Ondertussen stellen wij met u vast dat onder dit bestuur de bouwbedrijvighied in alle kernen explosief is toegenomen. De landelijkheid van SKW moet steeds meer ruimte inleveren. Dat is een spijtige tendens waarvoor Vlaams Belang al in 2012 waarschuwde.

Jos Moeyersons

  

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...