Minister president Peeters ontvangt duidelijke boodschap: geen glastuinbouwclusters in SKW

De interventie van Marleen Van den Eynde (Vlaams Belang) begin februari in de commissie Landbouw van het Vlaams parlement waar ze Minister-president Peeters de uitspraak ontlokte dat Sint-Katelijne-Waver last had van krampen en melkzuur inzake de mogelijke komst van megaserres heeft het actiecomité “glastuinbouwzones” op scherp gezet. De politie van de zone Bodukap was volledig gemobiliseerd en dat was nodig want zo’n 200 mensen en een hele hoop tractoren blokkeerden (donderdagavond 1 maart) het gemeentehuis toen Kris Peeters alsnog kwam opdagen om de gemeentebesturen van Katelijne en Putte toe te spreken. De slogans logen er niet om : Peeters voor u slechts een kramp, voor ons dorp een ware ramp – Boeren en buren verjagen is om krampen vragen – Peeters met uw kramp, wilt ge misschien een tentenkamp – Melkzuur?? van het beleid van Peeters wordt ons melk zuur – Kris Peeters jij met je kramp, wil je misschien een ezelsstamp – Peeters, van jouw bestuur krijgen wij het melkzuur.


Burgemeester Vercammen kwam zijn afspraak niet na, om een delegatie van het actiecomité vooraf aan de minister-president een korf met massageprodukten te laten overhandigen met de nodige uitleg. Dit was geen goede zet van de burgemeester en geen blijk van respect voor de actievoerders waardoor het heel rumoerig werd voor het gemeentehuis door het luid geclaxonneer van de tractoren die de vergadering probeerden te verstoren en inmiddels ook de wagen van Peeters hadden klem gezet.
Ondertussen gaf Peeters (die onder de indruk was van de massale opkomst van betogers) toe dat spoor 3 (glastuinbouwclusters) WAARSCHIJNLIJK geen kans zal maken in Sint-Katelijne-Waver omdat er geen maatschappelijk draagvlak voor is.


 


Ondanks deze uitspraak, gaat men toch verder met de EFRO studie die 770.000 euro kost en die betaald wordt met Vlaams en Europees belastingsgeld. Peeters bevestigde dat naast de clustering (spoor 3) in deze studie nu ook spoor 1 (autonome ontwikkeling) en spoor 2 (grotere zones door bestaande bedrijven aan elkaar te laten aansluiten) zullen onderzocht worden. Bovendien zal men proberen om een tussentijdse evaluatie te maken die uitsluitsel geeft over spoor 3. Tijdens diezelfde vergadering vroeg Johan Cools hoe het zit met de onteigeningen maar Peeters kon dit niet definitief uitsluiten.


 


Vlaams Belang zal dan ook met argusogen de verdere evolutie van deze studie volgen. Wij zijn er immers van overtuigd dat het door de enorme druk is, van zowel politiek als het actiecomité en de mensen, dat Kris Peeters een lichte ommezwaai van zijn plannen moest maken. Het komt erop aan om dit dossier tot op het einde in de actualiteit te brengen zodat het in het juiste spoor blijft.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...