Nieuwe bib nodig in de toekomst

Nu aan Leyland het zwembad en de sporthal zijn gesloopt staat de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver er wat verloren bij. De andere bib in Onze-Lieve-Vrouw-Waver zou in 2016 sluiten. 

Vlaams Belang vindt dat er in de toekomst best een nieuwe (moderne) bib wordt gebouwd in onze gemeente en dit om volgende redenen :

1) De huidige bib komt in woongebied te liggen als de gronden daar rond volgebouwd worden. Dat veroorzaakt in de wijk toch wat autoverkeer als de bib open is, wat ook niet aangenaam is voor de toekomstige bewoners naast de bib. 

2) Er is geen clustering met een andere sport of cultureel evenement in de buurt meer. Daardoor is er ook minder beweging in de buurt en daalt het aantal bezoekers.

3) De bib ligt momenteel niet centraal in de gemeente. Een betere lokatie zou bij de markt of in de zone tussen het OCMW-gebouw en gemeentehuis zijn. Ideaal voor parking en voor mensen die met de bus uit de kernen komen.

4) De huidige bib oogt wat oubollig met zijn verspreide zalen. Vooral de DVD-zaal is weinig aantrekkelijk en oogt meer als een magazijn.De komende weken zouden er nog wel wat vernieuwingen en aanpassingen gebeuren, dus het is nog even afwachten of dat een boost kan geven.

5) Doordat de bibs in de kernen verdwijnen en er meer zou geinvesteerd worden in de bib in het centrum zijn de verwachtingen daar hoog. Het is afwachten of die verwachtingen kunnen ingelost worden. Pas in 2016 zal uit de cijfers blijken of het aantal ontleners stijgt of daalt. Voorlopig doet men een goede zet door vanaf 5 juli voor het eerst weer op zondag open te zijn van 10 tot 12u.

6) Indien men de bib aan Leyland sloopt komen er nog een aantal extra gronden vrij voor nieuwe woningen en kan men met dit geld misschien al een deel van de nieuwe bib bekostigen.

Willen we dus terug meer lezers naar onze bib lokken dan zal deze dus best in een nieuw modern kleedje gestoken moeten worden, moet het boekenaanbod ruimer, moet deze bib centraal liggen en voor iedereen uit de kernen makkelijk bereikbaar zijn, … De toekomstige bib mag eventueel bijhorende (evenementen) zalen hebben zoals in Heist-Op-Den-Berg Zwaeneberg) en Bonheiden (Blikveld). En we zijn er zeker van dat de vele leuke en interessante initiatieven die bibliothecaris Kurt Verlooy en zijn team momenteel organiseren daar nog beter tot hun recht zullen komen.

Gezien de vele investeringen die de volgende jaren nog in onze gemeente dienen te gebeuren, zal de nieuwe bib niet voor deze legislatuur zijn. Vlaams Belang is wel voorstander om na 2018, tijdens een volgende legislatuur, de bouw van een nieuwe bib met eventueel cultuurzaal op de agenda te zetten.   

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...