Veel te vroeg afscheid van Joris Van Hauthem

Droef en teneergeslagen vernemen wij dat Joris Van Hauthem vandaag op 51-jarige leeftijd is overleden.

Het Vlaams Belang neemt hiermee afscheid van een mentor voor velen, een boegbeeld van ons allen en bovenal een warme en integere persoonlijkheid die steeds ver verheven bleef boven het cynisme dat bij momenten zo kenmerkend is voor het politieke bedrijf. Zijn verontwaardiging was altijd oprecht, zijn streven eerlijk en doordacht.

Na een politiek bewogen studentenperiode bij de NSV werd Joris partijmedewerker, om in  1989 als eerste Vlaams Blok-verkozene zijn intrede te doen in het Brussels parlement. Later zetelde hij voor onze partij in de Kamer, de Senaat – waar hij van 2004 tot 2009 fractievoorzitter was – en in het Vlaams parlement, waar hij de Vlaams Belang-fractie van 2012 tot 2014 eveneens met gedrevenheid leidde. Daarnaast was hij vele jaren lang nationaal woordvoerder van het Vlaams Belang.

In de parlementen schitterde Joris vooral door zijn enorme dossierkennis en redenaarstalent inzake communautaire dossiers in het algemeen, en met betrekking tot zijn Vlaams-Brabant in het bijzonder. Maar hij was ook een allround politicus, die over de meest uiteenlopende onderwerpen kon meepraten. Hij beheerste daarbij de kunst om nooit de man, maar steeds de bal te spelen en dwong – over de partijgrenzen heen – respect af.

Joris is van ons heengegaan zonder dat hij zijn grote droom van een onafhankelijke Vlaamse staat werkelijkheid heeft zien worden. Het Vlaams Belang kan zijn nagedachtenis niet beter eren dan door zijn strijd met ongebroken moed verder te doen zetten.

 Eind 2011 was Joris te gast op onze jaarlijkse kaas- en wijnavond waar hij de desastreuze gevolgen van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde uit de doeken kwam doen. Hij sprong toen zonder morren in voor zijn strijdmakker Bart Laeremans die belet was; En eind oktober 2013 was hij de perfecte gids toen onze afdeling een rondleiding kreeg in het Vlaams parlement. We hebben dan ook alleen maar goede herinneringen aan hem. Joris was een zeer aimabel mens, een goed verteller, een zachte man maar een groot politicus.

 

Wij bieden zijn familie en vrienden namens de afdeling onze diepste blijken van medeleven aan. 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...