Het regent klachten over het groenonderhoud

Afgelopen gemeenteraad was fractieleider Jos Moeyersons van Vlaams Belang verbolgen over het feit dat de firma Manus uit Mechelen dit jaar het contract kreeg om de groene pleintjes te onderhouden in Sint-Katelijne-Waver.  

Hoe dat mogelijk is, is me nog altijd een raadsel, vertelt Moeyersons.  De firma bood de goedkoopste prijs voor deze werken maar is niet voorzien om deze correct en tijdig uit te voeren.  Zo is het merendeel van de tewerkgestelde gasten  (vooral vreemdelingen) de taal niet machtig, niet geschoold en is er eveneens niet het nodige materiaal aanwezig om het vele groen in de gemeente te onderhouden. Het regende in mei dan ook klachten op het gemeentehuis over werken die te laat of helemaal niet uitgevoerd werden.

Wat mij vooral stoort in dit verhaal is dat het bestek voor deze offerte blijkbaar niet goed in elkaar stak, aldus Jos Moeyersons. Hoe anders te verklaren dat de grootste werkgever uit onze gemeente, de vzw Borgerstein, naast dit contract greep voor WEBO, de vroegere beschutte werkplaats waaronder de groendienst valt.   ‘Zij hebben wel geschoold personeel, hebben voldoende materieel en machines in huis en ze deden het werk al jaren tot ieders tevredenheid zeer goed. Bovendien konden we daarmee mensen met een handicap van eigen streek van tewerkstelling verzekeren en een toekomstperspectief bieden. Dubbel jammer is dit omdat  het jaar daarvoor WEBO ook al het contract van het groenonderhoud langs de wegen kwijtspeelde aan een ander bedrijf.  Ik kan u zeggen dat de directie van Borgerstein not amused was en dat beiden Sp.a schepenen (De Vries en Verheyden) het daar hebben mogen gaan uitleggen.” 

WEBO, dat zo’n 140 personen met een arbeidshandicap tewerkstelt,  plant binnenkort bovendien de bouw van een nieuwe werkplaats op de site van BelOrta aan de Kempenaerestraat.‘

Ondertussen heeft de gemeente Sint-Katelijne-Waver de firma Manus al enkele vermaningen gegeven. De volgende stap is een ingebreke stelling. Deze heeft nu in allerijl personeel en materiaal van elders laten aanrukken om de achterstand weg te werken. Het schepencollege volgt de werken vanaf nu kordaat op. 

Vlaams Belang hoopt dat volgend jaar alvast de beste kandidaat de groene pleintjes in onze gemeente mag onderhouden want de goedkoopste is al dikwijls genoeg niet altijd de beste gebleken.  

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...